Puhkus

woman-g6818d3cd7_1920

Miks on vaja puhata?

Puhkus. Mis see on? Kas Sa mäletad, millal  Sa viimati võtsid juhtme seinast välja? Millal Sa päriselt ennast töömõtetest TÄIESTI tuulutasid? Eriti siis kui oled eraettevõtja. Või millal Sa sõitsid vähemalt 200 km kaugusele oma lastest? Miks just 200 kilomeetrit? Sest see on piisavalt pikka maa, et mitte iga hala peale otsa ringi keerata ja tagasi sõita! 😊

Miks on puhkamine ja oma tööülesannetest, oma kodusest keskkonnast väljalülitamine sinu jaoks oluline? Põhjus on väga lihtne – me töötame liiga palju! Isegi kui me otseselt ei tööta, me kogu aeg mõtleme tööasjade peale. Et kuidas seda või teist teha või arendada või muuta …. Või noh, kui need ei ole tööasjad, siis on need kodused asjad, mida iga naine peab kogu aeg tegema – koristamine, söögitegemine, lastega koos õppimine, porgandite kasvatamine jne. jne.

Meile ei ole õpetatud, kuidas oma aju välja lülitada. Ja nagu kõikide masinatega, kui miski on kogu aeg töös, tekib ühel hetkel lühis. Mida rohkem kasutad, mida intensiivsemalt oma kodumasinat käiad, seda kiiremini pead ta välja vahetama.

Aga Sina ei ole välja vahetatav. Või oled?  Oled Sa mõelnud, et kui Sina kokku jooksed, et mis siis Sinu eluga juhtub? Mis juhtub kõigi nendega, kelle pärast Sa igapäevaselt rabeled? Või …. Oled Sa üldse mõelnud, et mille või kelle pärast Sa iga päev oravrattas jooksed?

Kui tihti Sa peatud ja küsid, et kas see tormamine on kõike seda väärt?

Jaa. Iseenese hoidmine on elus üks olulisemaid tegevusi üldse. Selleks, et olla heas vormis. Et olla tulemuslik. Et olla terve. Et aidata kõiki neid, kes Sinu abi ja toetust vajavad, või kelle eest Sa oled võtnud vaevaks ise hoolitseda. Et teha seda, milleks Sa loodud oled, et elada elu, mis on elamist väärt.

Me mõtleme selle peale küll, aga tavaliselt alles siis, kui on sutsu hilja. Pea lööb klaariks, kui istud  ärevushäiretega arsti ukse taga. Või iganädalaste peavaludega. Või millegi veel hullemaga. Ka tsüklikõikumised, isutus, tujukus, väsimus – kõik on sellest, et Sa puhkad liiga vähe. Et Sul on iseenda jaoks aega vähe. Ehk – sul on liiga vähe aega, et olla iseendaga.

Väga paljud meist ei julgegi enam iseendaga olla, ei taha olla üksi, ikka on vaja, et keegi oleks veel. On nagu turvalisem. Kuidas õppida olema iseenda parim sõber, kuidas nautida iseenda seltskonda, on pikk teema ja jääb oma aega ootama. 😊

Kuidas planeerida OMA AEGA? Ehk aega iseendale?

Kui ostad poest uue aasta kalendri, siis esimene asi, mida sinna planeerima peaksid, on PUHKUS. Ja sa pead endaga tegema kokkuleppe, et need on pühad kuupäevad ja ei kuulu ei tühistamisele ega ka edasilükkamisele.

Eesti vabariigi seadustes on kirjas, et igal inimesel peab olema vähemalt KAKS puhkepäeva JÄRJEST. See ei ole omati moe pärast kirjutatud. Lihtsalt meie ise, inimestena, ei pea sellest reeglist kinni, et see pole nagu miski. Sa lihtsalt ei puhke ühe päevaga välja. See on fakt. Tõestatud väga paljude uuringutega. Kui me hooliksime endast rohkem kui tööandjast, siis me ei laseks teha endale sellist graafikut, kus me oleme kogu aeg nt üle päeva tööl. Või misiganes juhtumid siia alla käivad.

Puhkamine ei tähenda seda, et sa ütled – zennnnnn – ja istud tundide kaua meditatsioonis. Muidugi – nii võib ka. Puhkus on see, kus teed seda, mida Sa tavaliselt ei tee. Kus Sa liigud rohkem, naudid rohkem, naerad rohkem. Mõnuled rohkem. Molutad ja ei tee mitte midagi, rohkem. Võibolla oled muru peal selili ja vaatad pilvi. Tund aega järjest. Ja EI MÕTLE mitte midagi.

Proovi. See võib olla alguse päris raske pähkel, sest molutamine ei olla tänapäeva edukate maailmas edasiviiv jõud. Aga see ei ole tõsi! Just mitte midagi tegemise ajal tulevad kõige paremad mõtted, hulljulged ideed ja  geniaalselt lihtsad lahendused väga keerukatele probleemidele. Miks?

Sest Sa lihtsalt lased nendel olla. Sa ei juhi protsessi, vaid lased asjadel lihtsalt juhtuda. Sa annad nad vabaks. Kasvõi 10 minutiks. Ja see on tohutu võit. Mõtle, mis võib juhtuda, kui Sa lased täiesti uutel mõtetel tulla vanade asemele?

See on kohal olemine. Nüüd alles oled Sa päris ise. Kui Sa ei taha kogu oma elu kontrollida ja juhtida, kui lubad elul oma loomulikus sängis voolata. Kui Sa pole seda ammu teinud, siis – hakka harjutama! Ära taha kohe tund aega molutada, alusta 5 minutist. Hakka lihtsalt seda aega tasapisi pikendama. Õigemini …. See aeg hakkab ennast ise pikendama! 😊 Proovi järgi, kui Sa mind ei usu!

Kuidas oleks olla iga päev vähemalt 5 minutit ilma ühegi mõtteta?

Kas saad hakkama?